Generelt om lipødem

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Lipødem er en kronisk, arvelig sykdom som kjennetegnes av en abnorm unaturlig opphopning av fettceller. Disse samles i depoter, gjerne symmetrisk i kroppen. Oftest ser vi lipødem fra midjen og ned, men ødemet kan spre seg og ramme hele kroppen. Opphopningen av fettcellene følger ikke noe fast mønster.

Har du lipødem er det som regel en del smerter i det myke vevet ved bevegelse eller berøring. Vevet er også svært sensitivt for berøring, og det oppstår lett blåmerker. Smertene vedvarer også ved hvile. Fettputer/ depoter utvikles ofte på innside, utside og underside på knær, innside og utside av lår, (ridebukselår) rundt ankler og overarmer. Smerter i ledd, spesielt knær er vanlig. Ofte ses en hypermobilitet i ledd. Generell tretthet og utmattelse er også vanlig. «Ridebukselår» og masse cellulitter er ganske klare indikasjoner på Lipødem. Man finner ikke pitting eller stemmertegn ved test.
Er overkroppen din betraktelig større fra midjen og ned, er også dette svært typisk for lipødem. Lipødem kjennetegnes også av en distinkt avgrensning av fett ved ankelen. Hevelsene går ned til ankelen og stopper brått der. Anklene kan være naturlig slanke.

Lipødem utvikles gjerne i puberteten og ved andre hormonelle forandringer som svangerskap og overgangsalder. Ubehandlet lipødem fører som regel til skader på lymfesystemet og man utvikler et lipolymfødem. Som ved Lymfødem kan man miste elastisiteten i huden og vevet kan bli fibrotisk.
Lipødem ble først beskrevet i USA på 1940-tallet, men mange leger vet fremdeles lite om sykdommen.
Man anslår at ca. 350 millioner kvinner i verden har lipødem. Det er nok store mørketall, da mange har sykdommen uten å vite det. Det er nesten uten unntak kvinner som får sykdommen. Ettersom sykdommen utvikler seg, følger det stadig mer smerter og hevelser. Bevegeligheten kan bli dårligere. Mange har problemer med å gå. Dietter har ingen innvirkning, du kan slanke bort overflødige vanlige fettceller men ikke Lipødemceller. Men det kan se ut som et ketogent kosthold har positiv effekt på Lipødem. Det skal nå forskes på dette.

 

Det finnes fem typer Lipødem og fire stadier:
Type 1: Lipødemet ses bare rundt baken.
Type 2: Baken, hoftene og lårene ned til forbi knærne berørt av Lipødemet.
Type 3: Man finner Lipødem fra baken og ned til anklene, men føttene er ikke berørt. Tydelig avgrensing ved anklene.
Type 4: Armene og overkroppen er berørt i tillegg til beina.
Type 5: Kun leggene er berørt av lipødemet

Lipødem stadium 1: Huden er enda myk og glatt. Responderer godt på behandling. Hevelsen øker i løpet av dagen men gir seg ved hvile og ha beina høyt, som ved lymfødem

Lipødem stadium 2: Huden har en svært bulkete overflate/ cellulitter. Lipomer kan utvikles. Hevelsen øker i løpet av dagen og det har liten effekt med hvile og å ligge med beina høyt. Noen responderer bra på behandling. Kan forekomme eksem og Rosen. Som ved lymfødem

Lipødem stadium 3: Vevet kan hardne og bli fibrotisk. Hevelsen er konstant. Hud, fettdepoter og vev har begynt å «henge». Responderer ikke like bra på alle former for behandling.

Lipødem stadium 4:Hevelsen er konstant, man finner fibrotisk vev. Elefantiasis kan forekomme. Hud, vev og fettdepoter henger synlig. Mer hevelse da lipolymfødem har oppstått fordi lymfesystemet også er påvirket. Responderer ikke lett på alle typer behandling. I noen tilfeller utvikles Kronisk Venøs Insuffiens.

Har du lipødem i tidlig stadium, er det ikke sikkert du tenker på det på annen måte enn at du er litt rund omkring lårene, eller i beina. Mange i dette stadiet begynner å slanke seg uten hell. Ikke alle med lipødem er nødvendigvis svært store.
Behandlingen av lipødem er den samme som ved lymfødem. Fysioterapi, manuell lymfedrenasje, pulsator behandling og kompresjonsplagg.
Leger i Tyskland og USA har utviklet en spesiell fettsugingsteknikk som fjerner kun lipødemcellene og de mener å se at med denne operasjonen kan de helbrede sykdommen. Mange reiser dit for å få hjelp. I Norge er det mange strenge kriterier for å få operasjon og da er med få unntak, snakk om vanlig fettsuging. Den spesielle formen for fettsuging kan helbrede sykdommen og må ikke forveksles med vanlig fettsuging. I Norge er det få som får dekket slike operasjoner, da lipødem enda ikke har en egen diagnosekode. Noe som de har fått i f.eks. i Sverige.
Det forskes dessverre for lite på lipødem, men interessen er økende spesielt i U.S.A og Tyskland. Medisinske miljøer har fått en helt ny forståelse for sykdommen. La oss håpe at stadig flere leger også viser interesse for denne sykdommen og lærer om den, slik at flere kan få diagnosen på et så tidlig stadium som mulig.
Ingen vet helt sikkert hva som forårsaker lipødem. Det er grunn til å tro at den kan være knyttet til endokrine ubalanser.

Har du lipødem er du altså ikke «bare feit!»

Mange kvinner med lipødem lider P.G.A. den stigmatiseringen som ofte skjer. I dagen samfunn er idealet å være så tynn som mulig. Man blir lett fordømt om man er større enn gjennomsnittet, eller har fasonger som ikke passer inn i normen. Andre har holdninger som at du nok spiser for mye, spiser bare junk, trener for lite. Det er jo bare å ta seg sammen! Ja for regnestykket er jo så enkelt Spiser du mer kalorier enn du forbruker legger du på deg, spiser du mindre slanker du deg. Mange har nok opplevd at andre himler foraktelig med øynene når du forteller at du faktisk ikke spiser så mye, at du spiser sunt og er i aktivitet. For andre vet jo best, og at du sikkert lyver sånn at du tror det selv. For hvis det hadde vært sant, burde du jo vært slankere. Har man lipødem så gjelder dessverre ikke vanlige regler for vektreduksjon. Hvis man selv ikke forstår hvorfor man «eser» ut uansett hva man gjør. Eller om du ikke greier å bli slankere uansett hva du spiser eller hvor mye du trener. Kan det være både vondt og frustrerende. De psykiske påkjenningene ved sykdommen kan være tunge. Spiseforstyrrelser og problemer med selvbildet forekommer. Mange opplever en enorm lettelse av å få et navn på plagene sine.
Forskjellen på lipødem og vanlige fettceller er at du tydelig kan føle mange små kuler i huden, som om du har mange erter under huden.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.