Behandling og behandlere

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

De fleste pasienter med lymfødem trenger behandling for å redusere ødemet, lindre plager, bedre funksjonen og forebygge komplikasjoner.

Forskjellige kirurgiske inngrep har vært prøvet, men langtidsresultatene har som regel vært dårlige. Medikamentell behandling har lite for seg.

Komplett Fysikalsk Lymfødembehandling er effektiv og også skånsom. Den eliminerer ikke årsakene, men reduserer ødemet og gir pasientene bedre mulighet for å fungere i hverdagen.

Komplett Fysikalsk Lymfødembehandling består i manuell lymfedrenasje (60-90 min, hudpleie, bandasjering og øvelser, samt tilmåling/tilpassing av kompresjonsstrømpe.

Behandling må utføres av fysioterapeuter med egen etterutdanning.

Fase 1 – intensivbehandling: 

Daglig behandling til maksimal reduksjon av hevelsen oppnås.

Fase 1 avsluttes med tilmåling/tilpassing av kompresjonsstrømpe.

Fase 2 – vedlikeholdsbehandling: 

Lymfødem er en kronisk sykdom som krever jevnlig vedlikeholdsbehandling for å prøve å redusere lymfødemet ytterligere eller for å holde lymfødemet i sjakk.

Hvor ofte man trenger vedlikeholdsbehandling er individuelt, 1 – 4 ganger pr måned er vanlig.

Bruk av pulsator kan for noen være et hjelpemiddel i vedlikeholdsbehandlingen.

 

Finne behandler.

Mange lymfødempasienter rundt om i landet har problemer med å finne behandler i sitt nærområde. Norsk Lymfødemforening har derfor utarbeidet en landsoversikt over fysioterapeuter med denne spesialkompetansen. Du finner listen i søkbar form nederst på forsiden av webben.

Vi oppdaterer og vedlikeholder listen, som er den eneste komplette liste over fysioterapeuter med spesialkompetanse i lymfødembehandling.

Vi oppfordrer fysioterapeuter som tar etterutdanningen – eller som allerede står på vår liste, men skifter arbeidssted – å varsle oss via e-post til post@nllf.no

 

Fysioterapeuter med spesialkompetanse i lymfødembehandling

Det er over 350 lymfødembehandlende fysioterapeuter i Norge, du kan søke på navn, arbeidssted eller by.

 

Kriterier for å komme med på NLFs oversikt over lymfødembehandlende fysioterapeuter.

Det “offentlige Norge” stiller ingen spesielle krav til fysioterapeuter mht lymfødembehandling.

Etter Norsk Lymfødemforenings mening bør det imidlertid være et krav at de fysioterapeuter som skal behandle lymfødem har tatt etterutdanning i Komplett Fysikalsk Lymfødembehandling. Denne utdanningsbakgrunn er derfor også NLLFs utvalgskriterium for oppføring på foreningens landsoversikt over behandlere, og må kunne dokumenteres.

 

Utdanning i Komplett Fysikalsk Lymfødembehandling

Etterutdanning i behandling av lymfødem tas på kurs i regi av Skandinavisk Forum for Lymfologi, eller hos Dr. Ingrid Kurz, eller på Földikurs i Freiburg, München eller Berlin, eller på kurs med tilsvarende innhold og varighet.

 

Kurs i regi av Skandinavisk Forum for Lymfologi.

Kurset består i dag av 180 undervisningstimer over 2 x 2 uker fordelt på teori og praksis. (Tidligere besto kurset av 160 timer over tre uker, med oppfølgingsseminar etter et halvt år).

Det undervises i anatomi, fysiologi, patofysiologi, sykdomslære, onkologi, kirurgi, stråleterapi, manuell lymfedrenasje, bandasjering med polstringsmateriale og tilmåling av elastiske kompresjonsstrømper.

Opptaksvilkår: Godkjent fysioterapiutdanning

Medisinsk ansvarlig for innhold og struktur: dr. Carl Fredrik Petlund.

Instruktører: Ann O. Nesser, Helen M. Olsen, Kristin Ruder, – spesialister i onkologisk fysioterapi.

Kurset avsluttes med teoretisk og praktisk eksamen. For ytterligere informasjon og kursoversikt fra 1989 fram til i dag henvises til – Skandinavisk Forum for Lymfologi som pr 2017 har utdannet 1000 terapeuter.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.